Pregled primerov, kjer vam bodo NFC čipi poenostavili delo
22. November 2021
NFC tehnologija je na trgu že nekaj desetletij in se ne razlikuje veliko od drugih RFID tehnologij. Načelo delovanja je zelo podobno. Ko majhen brezkontaktni čip z anteno sprejme signal od čitalnika, sporoči nazaj nekaj informacij. Ta tehnologija je v zadnjih letih pridobila še večjo prepoznavnost in uporabnost, saj jo zdaj v pametne telefone vgrajujejo verjetno že vsi proizvajalci telefonov. Ti telefoni lahko varno komunicirajo s POS terminali med bančnimi transakcijami, lahko kodirajo NFC čipe, berejo NFC oznake in komunicirajo tudi z drugimi NFC telefoni.

Ta tehnologija temelji na bližini, kar pomeni, da običajno deluje le nekaj centimetrov od čitalnika ali pa se morate dejansko dotakniti NFC oznak ali druge NFC naprave.

NFC čipe lahko vgradimo v različne izdelke, da jih lahko prepoznamo in preverimo njihovo pristnost. Ljudje lahko uporabljajo NFC ključke za odklepanje vrat, beleženje prisotnosti na delovnem mestu itd. NFC lahko zažene spletne strani, odpre video predstavitve, zadnja leta pa je ta tehnologija vse bolj prisotna v rešitvah za mobilno plačevanje.

Ker so možnosti uporabe tako rekoč neomejene, smo povzeli 13 tipičnih primerov uporabe NFC tehnologije.
Različne vrste RFID čitalnikov in njihove lastnosti
02. Junij 2021
Mnogi uporabljajo izraz RFID čitalnik, vendar iščejo različne vrste bližinskih naprav, kot so namizni čitalniki pametnih kartic, stenski čitalniki brezstičnih kartic, mobilni čitalniki, NFC kodirniki, NFC bralniki, naprave za nadzor dostopa, rešitve za spremljanje delovnega časa ali celo pametne ključavnice.

Za izbiro primerne naprave je potrebno poznati različne vrste RFID naprav in razlike v delovanju. Velikokrat ima naprava identično ohišje, majhna razlika v oznaki modela naprave pa pomeni, popolnoma drugačen princip delovanja in posledično primernost ali neprimernost za uporabo v želeni aplikaciji. 

Za lažje razumevanje in pomoč pri izbiri ustrezne naprave preberite spodnji članek ali stopite v stik z nami. Pomagali vam bomo razjasniti, katera najbolje ustreza vašim potrebam. Za bolj zapletene projekte ponujamo tudi svetovalne storitve.

Strokovni članki

Vsi članki